És mi a helyzet a nyelvtudás tesztelésével az állásinterjún?

És mi a helyzet a nyelvtudás tesztelésével az állásinterjún?

21:21 Blog Tervezés, állásinterjú 1

Új év, új tervek. Sokan ilyenkor döntik el, hogy munkahelyet váltanak és beadják számtalan helyre az önéletrajzukat. Azonban van egy pár állásinterjú, ahol váratlanul átváltanak német vagy angol nyelvre. Sokan itt fagynak le, mert erre nem számítanak, erről nem volt szó. Az igaz, hogy feltüntették a hirdetésben, hogy nyelvtudás szükséges, de azt nem, hogy az interjú egy része az adott idegennyelven zajlik. Ilyenkor mi a teendő?

 

 

Vannak, akik nem foglalkoznak a nyelvtudásuk karbantartásával, mert úgy vannak vele, hogy majd valami mondatot összeraknak, hiszen mi az nekik, ők a mai napig elélnek az iskolában szerzett tudásukkal. És vannak, akiket ha behívnak interjúra, pánikba esnek és a föld alól is előszednek egy tanárt, hogy készítse fel őket egy 2 nappal későbbi felvételi beszélgetésre és az összes előforduló kifejezést és nyelvtant nézzék át.

 

Sokan megijednek

Nem tudom Te melyik kategóriába tartozol, de az  biztos, hogy az emberek többsége szó szerint bepánikol, amikor az interjúztató átvált egy másik nyelvre. Talán a legtöbben még a sablonos bemutatkozásig eljutnak, de utána már itt is előjönnek a problémák. Az pedig milyen ciki tud lenni, hogy büszkén beleírod az önéletrajzodba, hogy az angolt középfokon beszéled, míg a németet anyanyelvi szinten, erre mikor megkérdezi a HR-es, hogy kérsz-e egy pohár vizet, nem tudsz megszólalni. Egyrészt úgy érzed, hogy jól beégetted magad, másrészt pedig még az állást sem kapod meg.

 

Kell-e a nyelvvizsga vagy sem?

Sok helyen nem magát a papírt kérik el, hanem arra kíváncsiak, amit valóban tudsz. Hiszen akárki akármit írhat, a két dolog sokszor nem fedi egymást. Ezt egyébként egy hozzáértő gyorsan kideríti, egy pár perces, általános témakörökből álló kérdéssorozattal.

Ettől függetlenül természetesen nem hátrány a nyelvvizsga, sőt! A nyelvvizsgát egy jó alapnak kell venni, amire később építhet az ember. Ráadásul amennyiben használható tudást is ad, teljesen indokolt a megléte.

 

Építeni kell a meglévő tudást

Ami a legfontosabb, hogy ha már régen levizsgáztál vagy még csak most tervezed valamelyik nyelvből, ne zárd le ott a dolgokat! Sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy megszerzik a papírt és utána elrakják a fiók mélyére a tudásukkal együtt az egészet. Pedig pont hogy szinten kellene tartani azt, amit kőkemény munkával szereztek meg. Sajnos úgy el lehet felejteni az egészet, hogy ha hosszú éveken át nem használja valaki a nyelvet, akkor szinte az elejéről kell kezdeni az ismétlést és a tanulást, ami nem kis idő.

Nem azt mondom, hogy naponta foglalkozz vele (főleg, hogy ha nem szükséges a munkádhoz a nyelvtudás) de azért kedved, energiád és időd szerint vedd elő egy kicsit a nyelvet! Már az is jó, hogy filmeket nézel angolul/ németül, de ha csak keresel egy levelezőtársat illetve elmész egy nyelvi klubba vagy egy állásinterjúra felkészítő tanfolyamra, már az is sokat számít. Így ha felvételi beszélgetésre kerül a sor, sokkal magabiztosabban és gyorsabban fel fogsz tudni készülni!

 

 

One Response

  1. […] közé, hiszen egyrészt az iskolákban is inkább ezeket preferálják, másrészt a legtöbb álláshirdetésnél is ezeket jelölik meg kitételként. Ráadásul ha valaki külföldre megy dolgozni, akkor nagy […]

Comments are closed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com