Hogyan tudsz ingyen nyelvet tanulni?

Hogyan tudsz ingyen nyelvet tanulni?

12:31 Blog Nyelvtanulási praktikák 1

Most elárulom azokat a módszereket, amik segítségével ingyen nekiláthatsz a tanulásnak és még sikerre is viheted a terved! Lássuk hol kell utána keresned a dolgoknak és hogy mi szükséges hozzá!

 

 

 

1. Hozzáállás és kitartás

Ezek az első és legfontosabb tulajdonságok, amik elengedhetetlenek a tanuláshoz, hiszen itt önállóan kell döntened az “órák” gyakoriságáról, hogy milyen anyagot használj és hogy milyen módszerekkel tanulj. Itt Te leszel saját magad főnöke, nem lesz senki, aki nyomást gyakoroljon rád, aki bátorítson, ha kicsit elbizonytalanodtál vagy hogy emlékeztessen rá, hogy ki kell tartanod, mikor már feladnád. És ez a legnehezebb: egyedül csinálni mindent, véghez vinni a tervet!

Sokan itt feladják és ekkor fordulnak tanárhoz, mert az igenis nyomást gyakorol az emberre, ha fizet az órákért és már csak ezért is kénytelen csinálni, amibe belevágott vagy lelkiismerete van a tanár felé, ha nem csinálja meg a házit. Úgyhogy ha egyedül szeretnél tanulni, akkor ezeket magadnak kell megoldanod, neked kell a főnöknek lenni és tolni-rugdosni saját magad, ha nincs is mindig kedved a dolgokhoz. Bár az eleje nehéz, de ha túllendülsz a kezdeti válságon, akkor utána ezek rutin feladatokká válnak majd és nem a kifogásokon fogsz majd gondolkodni.

 

2. Nyelvtanfolyam

Itt ne a megszokott tanfolyamokra gondolj, hanem az online, ingyenes kurzusokra! Ha egy kicsit körbenézel az interneten, akkor biztosan belebotlasz majd pár ilyen lehetőségbe, amit használj ki! Iratkozz fel minél több helyre és ráérsz utána szelektálni, hogy mi az, ami tényleg jó és mi az, ami nem igazán a Te stílusod. Sőt! Vannak olyan oldalak, ahol ingyenes hírlevél formájában kapod a leckéket, ami azért jó, mert nem kell könyveket vásárolnod, hanem elég, ha leülsz a gép elé és elolvasod a nyelvtant, majd megcsinálod hozzá a feladatokat! Ezen az oldalon is van ilyen lehetőség, kattints ide a részletekért!

 

3. Szókincsfejlesztés

A másik fontos dolog a nyelvtan mellett, a szókincs. Rengeteg olyan alkalmazás és oldal van, amik segítik a szavak begyakorlását. Sajnos ez egy olyan terület, amit senki nem tud helyetted megtanulni, a tanár is csak abban tud segíteni, hogy kijelöl egy oldalt a könyvben vagy hogy a szótárazás helyett elmondja a szavak jelentését a szövegből, amit épp olvasol. Szóval határozd el, hogy milyen időközönként mennyi szót tanulsz meg! (pl: kétnaponta 10 új szó)

 

4. Könyv

A másik nagyon jó dolog a szókincsed bővítésére, ha olvasol. De ne egy 500 oldalas könyvvel kezdj, hanem egy olyannal, ami inkább kezdőnek való és kevés szóval dolgozik. Ha bemész a könyvesboltba, akkor olyan olvasmányokat keress a polcokon, amiknek az oldalán számok vannak (1-től 6-ig) Ezek jelölik a nehézségi szinteket. Ha még csak a tanulás elején tartasz, akkor nyilván az 1-es sorszámúval érdemes kezdened, amiből több fajta is van, szóval biztosan találni fogsz neked tetsző történetet. Ráadásul egy szóval többször is találkozni fogsz, ami egy idő után rögzülni fog, a mondatok pedig olyan egyszerűen vannak megfogalmazva, hogy ha valamelyik nyelvtani szerkezetet nem ismernéd, nem fog zavarni a megértésben.

 

5. Filmek

Ha a kiejtést szeretnéd gyakorolni, akkor a film a legjobb módszer. Arról már írtam egy másik bejegyzésembe, hogy milyen filmekkel célszerű kezdeni, ha nem olvastad még volna, akkor ide kattintva megteheted!

 

6. Chat

Keress olyan oldalakat a neten, ahol ingyen cseveghetsz, ismerkedhetsz külföldi emberekkel. Lehetőleg olyanokat keress, akik anyanyelven beszélik az angolt vagy a németet. Egyrészt kapcsolatokat is építhetsz, másrészt gyakorolhatsz is. Sőt! Biztosan meg tudjátok azt is oldani, hogy ne csak írkáljatok egymásnak, hanem beszélgessetek is! Na ez aztán az igazi gyakorlás!

 

Mint olvashattad, rengeteg módszer van, a Te feladatod megtalálni azokat a dolgokat, amik érdekesek számodra, de mégis hatékonyak! A lényeg a rendszeresség és az ismétlés. Neked van bátorságod egyedül belevágni?

 

 

 

One Response

  1. […] szókincset fejleszti még az idegennyelvű könyvek olvasása is, persze oda kell figyelni, hogy ne egy történelmi […]

Comments are closed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com