Magolás vagy memorizálás?

Magolás vagy memorizálás?

08:41 Blog Szótanulás 0

Vajon melyik a hatékonyabb? A magolás mindenkinek megy? Hogyan célszerű memorizálni? Ebben a bejegyezésben ezekre kapsz választ!  

A magolásról a szótanulás jut az ember eszébe, a memorizálásról pedig a mondatok vázlatszerű megtanulása. Sokan próbálják a szavakat valamilyen tematika alapján a fejükbe verni, de sok esetben ez nem hatékony, mert egy pár óráig még emlékeznek az adott szóra, utána meg mintha kimosták volna az ember agyát. Természetesen ez is egy módszer a tanulásra, egyáltalán nem haszontalan, de a legtöbben a memorizálással többre mennek. Lássuk hogyan!

 

Magolásnál általában nem értjük, hogy mit mondunk. Ráadásul ha elakadunk, akkor nem biztos, hogy folytatni tudjuk. Arról nem is beszélve, hogy két nappal később már el is felejtjük a tanultakat.Ez a módszer csak a szótanulásnál ajánlott.

Na de akkor mikor memorizáljunk valamit? A válasz egyszerű. Ha érted a nyelvtant és tudod a szavakat! Hiszen ha érted miről van szó, akkor sokkal egyszerűbben eszedbe jutnak a mondatok. De ha el is felejted a pontos szöveget, akkor is össze tudsz rakni egy hasonlót, mivel a nyelvtani tudásod megvan hozzá. Ráadásul sokkal nagyobb a sikerélmény, ha úgy tudsz elmondani értelmes dolgokat, hogy még érted is miről van szó.

Ha egyedül tanulsz vagy csak hatékonyabbá szeretnéd tenni a tanulást, akkor érdemes pár példamondatot megtanulnod a különböző igeidőkből vagy nyelvtani szerkezetekből a kifejezéseken kívül, hiszen ha egy mondat szerkezete megvan, akkor utána sokkal könnyebb behelyettesíteni az általad használt szavakat, a későbbiekben pedig már úgysem kell annyit gondolkodnod egy mondat felépítésén, mint eleinte.
Ha pedig nem egyedül sajátítod el a nyelvet, hanem kicsit bevonsz másokat is (barátodat, párodat, testvéredet) akkor célszerű szituációkat gyakorolni vagy úgyis jó, ha a másik tesz fel kérdéseket egy könyvből és azokra válaszolsz.
Illetve célszerű gyakrabban leülni rövidebb memoritereket tanulni (persze csak kiegészítésképp, gyakorlásként) hiszen a szövegek növelik az aktív szókincset és fejlesztik a beszédkészséget is. Arról nem is beszélve, hogy a kifejezések jobban megmaradnak és megfelelő szövegkörnyezetben tudod majd őket használni. Nagyon hasznos, érdemes kipróbálni!

 

Te már próbáltad valamelyiket? 😉

 

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com