Milyen nyelvet tanuljak?

Milyen nyelvet tanuljak?

11:00 Blog Nyelvtanulási praktikák 0

Aki céltudatosan éli az életét vagy van egy konkrét terve, annak ez nem kérdés. De manapság egyre többen vannak, akiknek ugyan van egy nyelvvizsgájuk, de ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni, átképzésre van szükségük vagy adott esetben egy másik nyelv elsajátítására. És itt szokott felmerülni az a probléma, hogy mi is legyen ez a nyelv?

 

1. Angol, német

Egyértelmű, hogy az angol és a német tartozik a legelterjedtebb nyelvek közé, hiszen egyrészt az iskolákban is inkább ezeket preferálják, másrészt a legtöbb álláshirdetésnél is ezeket jelölik meg kitételként. Ráadásul ha valaki külföldre megy dolgozni, akkor nagy valószínűséggel az egyik nyelvet biztosan használni fogja. Az már más kérdés, hogy ki milyen nyelvterületre megy illetve hogy ki mennyire szereti a németet vagy az angolt. Van, akinek az egyik könnyebb, van, akinek a másik. Aki szereti a szabályokat, annak a német lesz a telitalálat, aki pedig szívesebben egyszerűsít, rövidít, annak az angol.

 

2. Spanyol, francia

Az iskolák hátrébb rangsorolják őket, pedig ezek is egyre fontosabb nyelvek. A legtöbb dél-amerikai országban spanyolul beszélnek, míg a francia az Unió harmadik leginkább használt nyelve az angol és a német után. Akit érdekelnek a különlegesebb nyelvjárások és kultúrák, illetve van türelme ezek nyelvtanát átrágni, annak célszerű ezeket tanulnia.

 

3. Japán, orosz

Vannak ezek a nyelvek, amikből “hiány” van, hiszen kevés az olyan ember, aki jól beszélné őket, pedig gazdaságilag kapcsolatban állunk ezekkel az országokkal. Bár azért mostanában egyre több iskolában lehet ezek közül is választani, de ennek előnyét már egy másik generáció élvezheti.

Aki kedvet érez a japánhoz vagy az oroszhoz, vagy csak egyszerűen olyan területet szeretne megcélozni, ami ritkább, akkor az ne habozzon! Igaz, sokan azért nem tanulják ezeket, mert költségesebb az elsajátításuk, mint például az angolnak, hiszen kevesebb a nyelvtanár és így jobban meg kell fizetni őket. Ettől függetlenül célszerű pénzt és energiát szánni rá, mert ha kifog az ember egy jó munkahelyet, ahol ezeket kell használni, akkor bőségesen megtérül a befektetése.

 

Mostmár átbeszéltünk pár alapvető dolgot, úgyhogy ha még nem tanultad egyiket sem, remélhetőleg kedvet kaptál hozzá! 🙂

 

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com