A legtutibb szótanulási tippek

A legtutibb szótanulási tippek

08:29 Blog Szótanulás 0

Valaki fogékonyabb a nyelvekre és gyorsabban fejlődik a tudása, míg másnak ez egy lassúbb folyamat. De ez nem jelenti azt, hogy akinél ez hosszabb ideig tart, annak már reménytelennek kellene elkönyvelnie magát.

A nyelvtanulás egyfajta türelemjátéknak is felfogható, hiszen hosszútávon van csak eredménye, egyik napról a másikra nem lehet szinteket lépni. Ha mégis úgy érzed egy idő után, hogy nagyon lassan haladsz, akkor se keseredj el, mert a mai rohanó világban már ezen sem kell csodálkozni, hisz mindenki időhiányban szenved! Ha mégis láthatóbb, gyorsabb eredményt szeretnél, akkor érdemes elolvasnod az alábbi trükköket!

 

Kétféle csoport létezik: a magolósok és a gyakorlatiasabb tanulók. Nézzük, hogy melyik kategóriának mi javasolt.

Magolósoknak:

A szótanulás az egyik legkevésbé kedvelt része a tanulásnak, sajnos azonban ha tetszik, ha nem, el kell sajátítani a szavakat, mert enélkül nem megy! Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor hasznos lehet, ha vásárolsz magadnak szótanuló kártyákat. Nagyon jók, de ha már ismered ezt a módszert és nem volt elég hatásos, akkor próbálj az adott szóval mondatot alkotni, hogy el tudd helyezni a megfelelő szövegkörnyezetben! Ha viszont vizuálisabb típus vagy, akkor mondd ki az adott szót és képzeld hozzá a jelentését vagy párosítsd valami képpel! De az is nagyon jó, amikor filmcímeket vagy híres emberek nevét azonosítod a szóval.

A másik dolog, hogy míg az angolról való fordítás menni szokott, addig magyarról átültetni a mondanivalónkat más nyelvre, na ott jönnek elő a gondok a nyelvtannál is és a szavaknál is! Úgyhogy oda-vissza kell tanulni szavakat, ha már magolod őket! És a másik fontos dolog, hogy mindez ne sorrendben történjen! Azzal csak saját magaddal szúrsz ki, hiszen az csak egy betanult valami, amit használni nem igazán lehet a gyakorlatban. Lényeges dolog, hogy ne akarj egyszerre több száz szót elsajátítani, inkább a minőségre kell törekedni, nem a mennyiségre! Naponta tíz új szó bőven elég, a lényeg itt a rendszeresség és az ismétlés. Hiszen az egész nem ér semmit, ha egy hónapban egy alkalmat ráfordítasz a tanulásra, amit két nap múlva el is felejtesz. Lehet így is memorizálni, de ez kevésbé hatékony módszer.

 

Gyakorlatiasaknak:

A szókincset fejleszti még (és az emberek többsége inkább ebbe a kategóriába tartozik, mint az előzőbe) az idegennyelvű könyvek olvasása is. Persze oda kell figyelni, hogy ne egy történelmi könyvvel kezdj, hanem a szókincsednek megfelelővel! Erre már vannak külön könyvek, amik számozással jelölik a szintet. Illetve az is hasznos, ha mondjuk a kedvenc filmedet nézed meg angolul, angol feliratozással. Ez azért jó, mert itt már nem kell a sztorira figyelned, csak a szavakra és kifejezésekre.

De az is segít, ha veszel szókincsfejlesztő könyveket vagy keresel valami ilyen jellegű feladatsort, kurzust, füzetet, bármit! A lényeg, hogy ha többször találkozol egy adott szóval, az akár ha nehezen is, de előbb-utóbb megmarad!

Mindenkinél más a hatékony módszer, szóval mindegy melyiket a használod, csak próbáld ki őket, a lényeg, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet és használd rendszeresen! Napi pár perc ugyanis hosszútávon csodákra képes! 🙂

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com