Hatékony időbeosztás

Hatékony időbeosztás

12:48 Blog Célok Nyelvtanulási praktikák 1

Sokan úgy érzik, hogy a mai világban lehetetlen mindent belezsúfolni az életükbe, hiszen egy nap csak 24 órából áll. Pedig vannak sikeres emberek, akik megcsinálják, képesek erre, holott nekik is ugyanannyi idejük van mindenre. De akkor ők mégis mitől tartanak előrébb, mint az átlag ember? Vagy a másik kérdés: hogy tudsz Te is olyan sikeres lenni, hogy a nyelvtanulás is beleférjen? A válasz: a jó időbeosztás.

 

 1. Határidőnapló

Csak úgy telnek a napjaid? Arra sem emlékszel, hogy mit csináltál egy hete? Akkor itt az idő, hogy beszerezz egy határidőnaplót! Ez azért jó, mert átláthatóbbak lesznek a napjaid és tudatosabban meg fogod tudni tervezni őket. Lehetőleg olyat válassz, ahol szépen fel vannak osztva a napok órákra! Ugyanis a fix feladatokat átláthatóan el tudod választani a szabadon beosztható időtől. Gondolj csak bele, enélkül mennyi szabadidőd megy kárba, aminek a későbbiekben semmi haszna és amit tölthettél volna fontosabb dolgok elvégzésével is!

 

 2. Tervezd meg a napod!

Írj bele mindent a határidőnaplódba! Fejben ugyanis sokszor lazábbnak tűnnek a programok és a szabadidő, mint valójában. Ha ugyanis leírod a dolgokat, akkor lehet Te is sokkal szigorúbbnak, kötöttebbnek érzed majd a programjaidat, hiszen az, hogy az életed rendszerbe van szedve, sokkal komolyabb hatást kelt benned! Találj ki egy rendszert magadnak, hogy heti kétszer tanulni fogsz és tartsd is ehhez magad! Írd be fixen előre, hogy melyik nap és hány órakor szánod az idődet angolozásra és így tudni fogod, hogy akkorra ne tervezz mást, az az időpont már foglalt!

 

 3. Önmenedzselés

Meg kell tanulnod fegyelmezni magad, ez az egyik legfontosabb! Nyilván sokszor lesz olyan, amikor nem lesz kedved a dologhoz, de ilyenkor kell szigorúnak lenned magadhoz! És legyél résen, mert néha úgy fogod magad lebeszélni a tanulásról, hogy észre sem veszed: meggyőzöd magad arról, hogy nem baj, ha kimarad a mai alkalom és találsz egy jó érvet a programod mellett és így a lelkiismeretedet is megnyugtatod kicsit. A gond az, hogy ha egyszer előfordult, akkor valószínűleg máskor is elő fog. Aztán egy idő után azt veszed észre, hogy már nem is foglalkozol a dologgal. Ilyenkor fog jól jönni a motiváció, amiről egy másik bejegyzésben lesz szó.

 

 

 

One Response

  1. […] megvan a cél, akkor tűzz ki egy határidőt! Sokan ugyanis csak úgy eljárnak órára és ha azt mondják az illetőnek, hogy fél év helyett […]

Comments are closed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com