Külföldi munkavállalás lépései

Külföldi munkavállalás lépései

10:58 Blog Külföldi munka 1

Az előző bejegyzésemben arról volt szó, hogy van az egyik csoport, akik itthon szeretnének előrébb jutni és hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük egy állásinterjún, ami a nyelvtudást illeti. Most pedig a másik csoportról lesz szó, akik már próbálkoztak itthon eleget és most elhatározták, hogy külföldre mennek. Most azt nézzük meg, hogy nekik mire kell számítaniuk, milyen lépései vannak annak, ha tök egyedül szeretnének odakint állást és lakást találni.

 

Álláskeresés

 

Az első és legfontosabb, a munkakeresés. Nyilván sokaknak az első ötletük az, hogy munkaközvetítőhöz fordulnak vagy valakitől segítséget kérnek. Márpedig ha nincs odakint egy ismerősöd vagy barátod sem, akkor a legjobb, ha veszel egy nagy levegőt, megírod németül vagy angolul az önéletrajzod és elküldöd pár hirdetésre. Álláskeresői portálokat pedig nagyon egyszerű keresni, hiszen beírod a google-be és már ki is dob párat.

Aztán ha elküldted az önéletrajzod, akkor várnod kell az e-mailt vagy a telefont. Itt számolni kell azzal, hogy mielőtt elvállalnád a munkát, az adott nyelven kell lebeszélned egy találkozót a munkaadóval, ahová valószínűleg önköltségen kell kiutaznod.

Ha pedig aláírtad a szerződést, akkor el kell végezned a bejelentkezést. Mivel ez általában minden országban eltérő, így neked kell kiderítened, hogy milyen papírok szükségesek hozzá és hogy kinek kell ezt elvégeznie. Célszerű erről a leendő munkaadót megkérdezni.

 

 

Társadalombiztosítás

Jogszabály szerint ott kell tb-t fizetned és onnan várhatod a pénzbeli kifizetéseket (pl. a táppénzt), ahol tevékenykedsz. Tehát ha mondjuk Németországban dolgozol, akkor oda kell fizetned a járulékokat és ha beteg vagy, akkor is itt vagy jogosult ingyenes ellátásra. Ha külföldön élsz, akkor nem kell itthon és odakint is fizetned a tb-t, sőt, nem is szabályos két helyre fizetni! A teendőd ilyenkor annyi, hogy ha megvan a külföldi munkaszerződésed, akkor ezt jelenti kell mielőbb az OEP felé, különben meg is bírságolhatnak!

 

 

Lakás

Arra kell figyelni, hogy külföldön kicsit nehezebb albérletet keresni, mint itt Magyarországon. Egyrészt számítani kell arra, hogy ott egy kiadó lakás sokkal drágább egy hónapra és ráadásul a kaució is a lakbér 2-3-szorosa. Azzal is számolni kell, ha ingatlanközvetítőre adod a fejed, hogy ezért a szolgáltatást is elkérnek nem kis pénzt, szóval ha olyan munkát vállalsz, ahol neked kell gondoskodnod a szállásról, akkor anyagilag egy kicsit húzós lesz a kezdet.

Az itthoni feltételekkel ellentétben ott nézik a jövedelmed, hogy hol dolgozol és még a munkáltató szerződés is fontos lehet.

Ezek után odakint még el kell intézned a lakcímbejelentést, az adókártyát, a bankszámlanyitást és célszerű egy külföldi telefonszámot is igényelni. De ezekről majd egy másik bejegyzésemben fogok bővebben kitérni. Álláskeresésre fel! 🙂


 

One Response

  1. […] költened. Ha nem állja, akkor is érdemes ezeket a szempontokat figyelembe véve keresgélni. A munkavállalók átlagban 1-3 évet töltenek odakint, aztán a legtöbben hazatérnek az összegyűjtött […]

Comments are closed.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com