Mennyi idő?

Mennyi idő?

20:23 Blog Nyelvtanulási praktikák 0

 

Vajon mennyi idő alatt lehet eljutni a nulláról arra a szintre, amikor már magadtól össze tudsz rakni két értelmes mondatot úgy, hogy nem kell rajta órákig gondolkodni?

Sokan kérdezték már meg az első órán, de órán kívül is azt tapasztalom, hogy ez a mondat a gyakran feltett kérdések közé tartozik. Persze ez nem gond, hiszen mindenki tisztában szeretne lenni a valósággal. A probléma inkább ott kezdődik, hogy ezt nem lehet megállapítani öt perc után. Na de akkor mitől függ a válasz?

 

Engem is érdekelt, hogy mások mit mondanak, hány órát kell venni egy középfokúig, így több helyen is keresgéltem számok után. Lássuk mit mondanak a hozzáértők és mit ígérnek a nyelviskolák!

A legtöbb nyelviskola számtalan különböző csomagot kínál több időpontban, ami nagyon kényelmes tud lenni, ha elfoglalt vagy. A 40 órástól a 100 órás intenzív tanfolyamig bezárólag mindenből válogathatsz. Míg ezeknél az iskoláknál egy kurzus 1-2 hónap alatt lezajlik, addig egy magántanárnál nyilván ez hosszabb ideig elhúzódhat.

Természetesen mind a kettő hatékony lehet, hiszen míg az előzőnél rá vagy kényszerítve, hogy minden nap foglalkozz vele, addig a másodiknál a tanár csak rád koncentrál és személyre szabja a tananyagot. Ezt mindenkinek saját magának kell mérlegelnie, hogy melyik módszert választja.

Szerintem konkrét számot nem lehet mondani, ami mindenkire igaz, mert ez teljesen egyénfüggő és mindenki el tudja maga is dönteni, hogy a saját céljaihoz képest gyorsan vagy lassan halad.
Az viszont sokat segít, ha elmész egy tanárhoz, aki felméri a szinted és elmondja a véleményét azzal kapcsolatban, hogy szerinte milyen gyorsan tudtok haladni, de tapasztalatból írom, hogy aki otthon elő sem veszi a könyvet, az ha nem ül minden nap hónapokon keresztül az iskolában vagy a tanáránál, annak években kell gondolkodnia (simán kijön, ha beleszámoljuk az ünnepeket, a betegséggel töltött időszakokat, a nyaralást vagy az egyéb teendők miatt lemondott alkalmakat). Így íme az alábbiakban néhány pont, ami elősegítheti, hogy ne évekig járjál órákra és minél gyorsabban haladj:

 

1.Szorgalom

Ha rendesen megírod a házit, megtanulod a szavakat és könyvekkel, szókártyákkal, filmek nézésével fejleszted képességeidet, akkor biztosan előrébb fogsz tartani, mint az, aki széthányja a könyveit és ellógja az órákat. Aki ugyanis így áll hozzá, annak felesleges időrablás egy nyelvtanár vagy egy nyelvtanfolyam, egy idő után ugyanis nyűg lesz neki az egész.

2. Hozzáállás

Ha úgy állsz hozzá, hogy ez menni fog, akkor annak mennie kell! Igaz, hogy lesznek rázósabb, nehezebb időszakok, de azt senki nem mondta, hogy könnyű lesz. A lényeg, hogy ezekben az időszakokban se keseredj el, hanem gondolj arra, hogy jön még egyszerűbb anyagrész vagy hogy mi a cél, amiért belevágtál a dologba!? És akkor itt jön a következő pont, ami mindennek az alapja: a motiváció.

3. Motiváció

Ha nincs motivációd, ha nincs az a valami, ami miatt odateszed magad az órákon, akkor bizony egy idő után akár el is mehet a kedved az egésztől. Eleinte lelkes az ember és még sikerélménye is van az első összerakott mondat után, de ahogy nehezedik a tananyag, úgy egyre inkább kínlódás és szenvedés lehet az egész, ha nincs meg a célja a tanulásnak. Ugyanis a nehezebb időszakokban az segíti át, hogy felidézed, miért is vágtál bele a tanulásba, mert így máris visszatér a lelkesedésed!

 4. Tanár

A sikered fele a tanáron is múlik, hiszen ha úgy magyaráz, hogy te nem érted vagy nem foglalkozik a te igényeiddel, hanem ragaszkodik a saját módszeréhez, akkor nehezebb lesz megtanulni a nyelvet, sőt! Legrosszabb esetben a kedved is elveheti. Ha úgy érzed tehát, hogy nem a megfelelő tanárhoz jársz, akkor nyugodtan keress másikat! Mindenkinek mindenki nem lehet szimpatikus, ami nem is baj, csak lépj időben, az a lényeg!

 

Ha ez a 4 dolog megvan, akkor pár hónap kitartó munka után a semmiből is lehet tudást építeni. Persze hangsúlyozom, hogy kellő szorgalom és akarat nélkül nem lesz ez egy egyszerű menet még így sem, ráadásul attól is függ az idő, hogy tanárhoz mész és már az elejétől te vagy a középpontban vagy kipróbálod a nyelviskolát, ahol vagy együtt tudsz haladni a többiekkel vagy nem. Ha annyira nem vagytok egy hullámhosszon vagy a tananyag olyan, hogy haladni kell vele, mert elő van írva, akkor benne van a pakliban, hogy kicsit tovább tarthat a dolog, mint tervezted, de ez ne vegye el a kedved!

Mindegy melyiket részesíted előnyben, csak kezdd el már ma, ha még nem tetted, mert minden egyes nappal csak húzod az időt! Hajrá! 😉

 

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com