Nyelvtanulás felnőttként

Nyelvtanulás felnőttként

10:11 Blog Nyelvtanulási praktikák 0

 

Hogy mi a helyzet azokkal, akik már sok éve leérettségiztek vagy nyelvvizsgáztak egy nyelvből és nem tudják, hogy most hol tart a tudásuk? És azokkal, akik még nem tanulták a kiválasztott nyelvet, de szükségük van rá? Mire számítson valaki 30 fölött?

 

 

 

Először is nem kell kétségbe esni! Attól, hogy évek óta elhagytad az iskolapadot, még nem jelenti azt, hogy nem tudsz annyira visszaszokni a tanuláshoz, hogy mondjuk ne tudd megírni a házit. Teljesen más úgy tanulni, hogy önszántadból ülsz neki vagy hogy rá vagy kényszerítve iskolában.
Tehát ha magadtól elkezdesz nyelvet tanulni akár segítséggel, akár anélkül, az már haladás.Ha pedig egy kis szorgalom akarattal párosul, vagyis megcsinálod a feladatokat és foglalkozol a szavakkal, akkor biztosan lesz eredménye a dolognak!

A nyelvtanulás nincs korhoz kötve, tehát ha 40 vagy 50 évesen vágsz bele, az is teljesen normális életkornak számít. A hozzáállás a lényeg és ha az megvan, akkor ne is törődj mással! Nincs előírva sehol sem, hogy x éves korig érdemes angolul tanulni, mert utána lehetetlen! Nem biztos, hogy egy iskolásnak egyszerűbb, mint egy nyugdíjasnak.
Tehát ha úgy érzed nem haladsz fénysebességgel, ne keseredj el, ne add fel és semmi esetre se fogd az életkorodra! Lehet csak pont az a nyelvtani rész megy nehezebben és utána már minden zökkenőmentesen halad tovább vagy csak épp nincs elég időd leülni a könyv fölé, de következő hónapban már lesz.
De az is lehet, hogy rájössz, hogy ez mégsem az a nyelv, amit szívesen tanulnál. Akkor sincs baj, legalább kipróbáltad és nem mondhatod később, hogy “bárcsak annak idején belevágtam volna”!

Életkortól függetlenül egy a lényeg, amit tanácsolni tudok: a folyamatosság!! Ugyanis ha egyszer valaki leáll a tanulással egy időre (kortól és nemtől függetlenül), akkor NAGYON kevesen vannak azok, akik utána ott folytatják, ahol abbahagyták! Magyarul: itt kaszáltak a dolognak, ugyanis megint idő kell, míg valaki újra rászánja magát (ha egyáltalán sikerül rászánnia magát)

Tehát fő a türelem és a kitartás és nyugodtan vágjál bele a tanulásba, bajod nem származhat belőle! Legfeljebb megtanulsz egy nyelvet 🙂

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com