Tervezd meg az éved!

Tervezd meg az éved!

20:22 Blog Nyelvtanulási praktikák Tervezés, állásinterjú 0

Újévkor a legtöbben különböző fogadalmakat tesznek: lefogynak egy pár kilót, megtanulnak főzni, leszoknak a káros szenvedélyeikről. Sőt! Sokaknál ide tartozik az is, hogy megtanulnak egy nyelvet vagy leraknak egy nyelvvizsgát. Éppen ezért ilyenkor mindenki lelkes, azonban az idő múlásával egyre inkább lankad a figyelem és csökken a kitartás. De hogy lehet ez ellen tenni? Tervezéssel!

 

1. Célkitűzés

Ülj le az íróasztalodhoz és gondold át az évedet! Mit szeretnél elérni? Hol szeretnél tartani fél év / 1 év múlva? Nyelvvizsgázni szeretnél vagy csak egy frissítésre van szükséged? Teljesen mindegy, az a lényeg, hogy legyen egy konkrét, pontos célod! Enélkül ugyanis a nehezebb napokon nehéz lesz kitartani!

 

2. Határidő

Ha megvan a cél, akkor tűzz ki egy határidőt! Sokan ugyanis csak úgy eljárnak órára és ha azt mondják az illetőnek, hogy fél év helyett 1 év, vagy még több, míg le tudja rakni a nyelvvizsgát, akkor elkeseredik, hogy reménytelen eset és a távoli időpont miatt még talán az elején feladja az egészet.

Ha a tanár egy olyan időpontot mond a célod elérésére, ami neked túl hosszú, akkor beszéld meg vele, hogy milyen módon lehetne lerövidíteni az időt! Nyilván látja a képességeidet és biztosan fog tudni ajánlani egy olyan módszert vagy tanulási gyakoriságot, hogy elégedett legyél!

 

3. Cselekvési terv

A cél és a határidő nem elég, ha nem tudod, hogyan fogod megvalósítani a terved! Szóval írd fel, hogy milyen tennivalóid lesznek a jövőben: tanár vagy tanfolyam keresés, könyv beszerzés, film letöltés, szókártya vásárlás, stb….és mindig jelöld, amelyikkel megvagy, hogy lásd mi hiányzik még és mielőbb pótold a dolgot! Egyeztess egy tanárral és vele is beszéld át, hogy mire lesz szükséged és milyen ütemben tudsz majd haladni!

 

Készítsd el mielőbb terved és vágj bele még ma!

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com